1 zi
Durata
Romania
Locatie
Pelerinaj
Oferta
Autocar
Tip Transport
LOCUL DE ODIHNA AL PR. ARSENIE BOCA

PELERINAJ DE 1 ZI LA MANASTIREA PRISLOP

 • Din experienţa anilor trecuţi, ne-am gândit că trebuie să să facem ceva pentru cei care, din diferite motive, nu pot participa la pelerinaje mai lungi de o zi.
 • Aşa că am gandit acest pelerinaj greu, dar frumos, dedicat Părintelui Arsenie Boca

 • DATE DE PLECARE:  10 octombrie 2020
 • PLECARE din Bucureşti la ora 00;00 METROU TIMPURI NOI (benzinaria Mol)
 • Traseu: Bucureşti – Sibiu – Mănăstirea Prislop (participare la slujba)-(flori, lumânări şi rugăciuni în linişte la mormânt, vizită la chilia săpată în piatră a Sf. Ioan de la Prislop, cuvânt de folos de la Maica stareţă sau părintele Nifon),.

 • Vom vede la intoarcere: Manastirea Lainici – Manastirea Tismana si Targu Jiu

De ştiut ca pelerin la Mănăstirea Prislop

 • Fumatul este interzis!
 • Femeile sunt obligate să poarte fuste lungi şi nu au voie să poarte decolteu.
 • La intrare există o plăcuţă unde scrie “Fotografierea şi filmarea sunt interzise”.

TARIFUL INCLUDE:

 • Transport autocar climatizat, clasificat pentru cursele interne si internationale;
 • Ghid de turism însoţitor.

TARIFUL NU INCLUDE:

 • Biletele de intrare pentru vizitarea obiectivelor turistice
 • Excursia se achita integral inainte de plecare.
 • Cheltuieli personale

Doamne-ajută!

 

Mânăstirea Prislop a ajuns în stadiul în care o vedem astăzi datorită râvnei de care s-au învrednicit trei ctitori. Primul este Sfântul Nicodim de la Tismana, care a copiat la Prislop Tetraevangheliarul slavon, pe pergament împodobit cu frontispicii şi miniaturi, păstrat la Muzeul de Artă şi Istorie Naţională din Bucureşti.
Al doilea ctitor a fost Domniţa Zamfira, fiica domnitorului valah Moise Vodă Basarab. Ea a restaurat biserica în perioada 1564-1580. În 1762, biserica a fost incendiată la ordinul generalului Buccow şi pictura a fost distrusă. Au rămas doar opt scene din “Acatistul Maicii Domnului”. Mânăstirea este stăpânită pe nedrept de greco-catolici în perioada 1762-1948, an în care Mitropolitul de atunci al Ardealului, Nicolae Bălan, a adus personal la Prislop, pentru restaurarea mănăstirii aflată într-o stare jalnică, pe Ieromonahul Arsenie Boca, până atunci stareţ la Mânăstirea Sâmbăta de Sus, care cu două veacuri în urmă avusese aceeaşi soartă ca şi Prislopul, fiind distrusă cu tunurile din ordinul aceluiaşi general Buccow.
Ca stareţ al mănăstirii, Părintele Arsenie Boca, licenţiat în teologie la Sibiu şi absolvent al Academiei de Arte Frumoase din Bucureşti, începe imediat înfrumuseţarea locului şi restaurarea mănăstirii, ajutat de Nicolae Zaharia.
În 1950, din lipsă de călugări, Prislopul devine mănăstire de călugăriţe. Între anii 1950-1959 s-a înfiinţat o şcoală monahală şi o cooperativă mănăstirească, în cadrul căreia s-au executat primele ţesături cu motive străvechi din zonele Sibiului, Făgăraş şi Hunedoara, covoare olteneşti şi artistice pentru export, precum şi tricotaje şi croitorie
În paralel cu desfăşurarea vieţii spirituale, obştea mănăstirii s-a preocupat şi de înfăţişarea interioară a bisericii, precum şi a terenului din jurul ei. Astfel, în 1952, Părintele Arsenie Boca a conceput şi zidit o clopotniţă pe un deluşor de lângă biserică, spre miazăzi, cu un deosebit aspect decorativ. A amenajat şi un parc cu plantaţii de brazi argintii, arţari, pini decorativi şi magnolii, iar în faţa altarului o încadrare de jnepeni pitici care delimitează biserica de restul terenului.
A urmat înzestrarea bisericii cu mobilier nou, lucrat artistic în stilul specific vechii sculpturi româneşti. În anul 1955 a început restaurarea bisericii pentru a-i reda aspectul architectonic şi pictural iniţial, ca în felul acesta să fie pusă în circuitul marilor valori istorice şi artistice din ţara noastră.
În această perioadă, exteriorul şi-a redobândit forma iniţială, din piatră brună rostuită. Turla şi-a primit de asemenea aspectul iniţial, din cărămidă, ca şi cele şapte rânduri de sub cornisă. Acoperişul din tablă a fost înlocuit cu alt acoperiş din ţiglă de culoare verde închis. Între 1956-1958 s-au construit două case: una sus pe deal la circa 150 m de biserică şi alta la intrare în mănăstire; iar în 1959, timp de mulţi ani, în clădirile mănăstirii a fost azil de bătrâni.
În 1985 a fost demolată vechea clădire de la intrare în incinta mănăsitrii, iar în locul ei a fost ridicată o clădire nouă cu etaj, în stil brâncovenesc, cu peste 15 chilii şi un frumos foişor, clădire concepută tot de Părintele Arsenie după frumoasa construcţie brâncovenească de la Mănăstirea Hurezi, din judeţul Vâlcea.
S-a lucrat intens la înfrumuseţarea incintei şi a zonei înconjurătoare astfel încât de când intri în curtea mănăstirii, te învăluie o stare plăcută şi o linişte apăsătoare. Până să ajungi la biserica care se înalţă printre brazi, pe partea dreaptă veţi găsi un mic magazin de unde se pot cumpăra lumânări, brăţări, icoane, cărţi bisericeşti şi fotografii cu părintele Arsenie Boca.
Tot în zonă se află şi un izvor cu apă tămăduitoare. Pentru a ajunge la micul cimitir din incinta mănăstirii, unde Părintele Arsenie îşi doarme somnul de veci, trebuie să urci o pantă, destul de anevoioasă. Deşi cei mai mulţi dintre credincioşii care vin aici sunt bolnavi, reuşesc să urce. Se spune că aceia care au credinţă puternică în Domnul nu resimt deloc greutatea urcuşului…
Odată urcată această pantă se ajunge într-o poieniţă unde este amenajat acest cimitir şi unde pe trunchiul unui copac s-a format o cruce care pare a fi sculptată, dar ea reprezintă de fapt puterea Părintelui Arsenie şi un semn pentru noi toţi. Urmând poteca ce duce la mormânt, mergând aproximativ 5 minute prin pădure, veţi ajunge la peştera Sfântului Ioan de la Prislop, o mică peşteră săpată în stâncă.

 

NOTA:
• Locurile in autocar se distribuie incepand cu a 2 a bancheta in ordinea achitarii avansului.
• Ghidul poate modifica ordinea de vizitare a obiectivelor turistice fara a afecta structura programului.
• Ne rezervam dreptul de a modifica traseul initial daca starea drumurilor nu ne permite accesul sau alte motive bine intemeiate, asigurand un alt obiectiv turistic in vederea vizitarii.
• In cazul in care grupul minim nu se efectueaza, la alegerea dumneavoastra, va putem restitui banii sau puteti opta pentru urmatorul nostru program, urmand sa achitati diferenta valorii sumei (daca este necesar).
• Excursia se achita integral inainte de plecare.
• Grup minim 40 turisti.
• Acte necesare: Carte de Identitate (CI).

Informatii despre calatoria cu autocarele Royal Trip

 • Autocarele din flota Royal Trip sunt destinate excursiilor si sunt dotate cu scaune rabatabile,cotiere, aer conditionat, instalatii audio-video si sunt omologate pentru transportul de persoane intern si international.
 • Soferii detin atestat de soferi profesionisti pentru transportul de persoane.– Turistii au obligatia sa se prezinte la locul de imbarcare, cu 15- 20 minute inainte de ora plecarii.
 • Locurile in autocar au fost repartizate la momentul platrii avansului, turistii avand obligatia sa ocupe doar locul indicat de ghid si inscris in diagrama excursiei.
 • In autocar nu este permis consumul de bauturi alcoolice si produse alimentare.
 • Obiectele voluminoase si grele precum sticlele, se aseaza in bagajule de mana care va fi pastrat pentru o calatorie sigura si placuta, in spatiul special amenajat, deasupra scaunelor.
 • Turistii care aleg excursiile cu autocarul au privilegiul de a beneficia de o oragnizare cat mai buna.
 • Transportul efectuat cu autocarele Royal Trip sunteti in siguranta:
 • Autocarele  indeplinesc conditiile legale pentru transport intern si international.

Va dorim o calatorie placuta!