Revelion Salonic

REVELION SALONIC

REVELION SALONI

Salonic sau Thessaloniki este al doilea oras ca marime din Grecia si principalul oras din regiunea greaca Macedonia. Insumeaza o populatie de aproximativ 800.000 locuitori. Localizarea orasului este superba, de-a lungul golfului Thermaic.

A fost capitala unuia dintre cele patru districte romane ale Macedoniei. Este unul dintre cele mai vechi orase ale Europei, fiind fondat de Alexandru cel Mare, iar numele a fost primit de la Thessalonica, sora sa.

Ca parte a Macedoniei, Salonic a facut parte din Imperiul Roman, iar mai tarziu din Imperiul Bizantin.

Orasul Salonic a fost denumit si "Mama Israelului", datorita marii comunitati evreiesti ce a inflorit in oras incepand cu perioada romana si pana la cel de-al doilea razboi mondial. Astazi, marturiile acelor timpuri sunt doar cele doua sinagogi si Muzeul istoriei evreilor.

Salonic este un oras ce ofera turistilor o multime de atractii foarte interesante: vechile ziduri bizantine din nordul orasului, Forumul Roman, Turnul Alb, numeroase biserici bizantine, construite in secolele V - XIV, precum Sf. Dumitru, Agia Sofia, Sf. Nicolae si Sf. Apostoli.  Partea superioara a orasului reprezinta vechea citadela bizantina, cu case traditionale si stradute mici, pavate. Monumentele paleocrestine si bizantine din Salonic au fost inscrise in anul 1988 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Turnul Alb ( Lefkos Pyrgos ), datat in secolul al XVI-lea este simbolul orasului. Turnul a fost construit ca parte a zidurilor de aparare ale orasului, apoi a devenit inchisoare otomana si loc de executii. Astazi, cateva etaje ale turnului gazduiesc Muzeul Istoriei si Artei, iar la ultimul etaj este amenajata o cafenea.

Muzeul de Arheologie adaposteste comori istorice, apartinand zonei Macedoniei, inca din timpuri preistorice. Printre exponate se numara bustul imparatului Galerius, vase delicate de sticla elene, mozaicuri romane.

Biserica Sf. Gheorghe ( Ayios Yeoryios): initial a fost construita drept mausoleu pentru imparatul Galerius, insa nu a fost inmormantat aici. Rotonda adaposteste mozaicuri superbe. Turcii au transformat biserica in Moschee, in acea etapa construindu-se minaretul care se poate observa astazi. Astazi, ansamblul este cunoscut ca Biserica Sf. Gheorghe.

Cel mai bine puteti admira orasul, plimbandu-va pe promenada din fata marii ( Bulevardul Nikitis). Aceasta se intinde intre Turnul Alb si port, pe o lungime de 12 km.  De-a lungul promenadei sunt aliniate numeroase restaurante si baruri, pe gusturile tuturor.

 

 

Rezerva

error: Continut protejat !!